Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Banoffee pie (Μπανόφι)... με καραμέλα και μπανάνες!

Κομμάτια: 12, Χρόνος προετοιμασίας: 4 ώρες, Χρόνος ψυγείου: 4 ώρες, Κόστος: 5,50€
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
70 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. και 1 κουτάλι της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη άχνη
1 ζαχαρούχο γάλα
2 ώριμες μπανάνες
20 γρ. κουβερτούρα υγείας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε την καραμέλα για το γλυκό μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα (τη συσκευασία όπως είναι, κλειστή) και το αφήνουμε 3½ ώρες στο νερό που βράζει. Συμπληρώνουμε χλιαρό νερό όταν βλέπουμε ότι η στάθμη του μειώνεται. Όταν περάσουν οι 3½ ώρες, βγάζουμε το ζαχαρούχο γάλα από την κατσαρόλα και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Όταν το ανοίξουμε, θα παρατηρήσουμε ότι έχει πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Στο multi θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε και τη μαργαρίνη λιωμένη και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μια φόρμα ή ένα ταψάκι (όχι πολύ μεγάλα) και στρώνουμε το μπισκότο. Λειαίνουμε την επιφάνεια του μπισκότου με τη βοήθεια ενός κουταλιού και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες. Ετοιμάζουμε και τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ 250 γρ. κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά της σούπας άχνη. Τέλος, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο. Πάνω από τη μπισκοτένια βάση απλώνουμε το ζαχαρούχο γάλα και από πάνω φτιάχνουμε μία στρώση με μπανάνες. Απλώνουμε και τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες, τρίβουμε πάνω στη σαντιγί την κουβερτούρα και το γλυκό μας είναι έτοιμο. Το βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε όταν έχει στερεοποιηθεί.
Συντηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες το πολύ.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

CHIPS ΜΗΛΟΥ!


Κοβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες.
Ριχνουμε καστανή ζάχαρη και κανέλα και τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασια για περιπου 2 ωρες.
Γυρναμε τα μήλα απο την αλλη πλευρα σε 1 ωρα.




Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η θρεπτική αξία του μανταρινιού

Η θρεπτική αξία του μανταρινιού

Το μανταρίνι είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.



Αν και τα μανταρίνια ξεκίνησαν την... καριέρα τους περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι τα γευστικά αυτά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.
Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
Θρεπτική αξία
Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.
Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Κυδώνι: ωφέλιμο, χειμωνιάτικο και γευστικό

Γνωστο και ως «χρυσο μηλο», αλλα και ως συμβολο του ερωτα, το κυδωνι αποτελει εναν απο τους πιο σημαντικους συμμαχους της υγειας απο την οικογενεια των φρουτων και τι καλυτερο; Βρισκεται και στην εποχη του.

Πολλοί πιστεύουν ότι το κιτρινωπό αυτό φρούτο, περίεργου σχήματος που θυμίζει μήλο και αχλάδι, προϋπήρχε του μήλου και μάλιστα πολλές αναφορές σε μήλα που αφορούν την αρχαιότητα, ουσιαστικά μιλούσαν για το κυδώνι, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας του μήλου που έδωσε η Εύα στον Αδάμ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν συνδέσει με τη γονιμότητα και είχε, μάλιστα, εξέχουσα θέση στους γάμους, όπου προσφερόταν ως δώρο, ενώ το χρησιμοποιούσε και η νύφη για να φρεσκάρει την αναπνοή της πριν το μυστήριο. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου, η κυδωνιά, όμως, αυτοφύεται στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Πέρα από την εντυπωσιακή ιστορία του και τους ονειροκρίτες απανταχού που θέλουν αυτόν που θα δει κυδώνι στον ύπνο του να έχει ευτυχία και γαλήνη στο σπιτικό του, το «χρυσό» αυτό φρούτο υπόσχεται να δώσει ώθηση στην υγεία μας και να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μας.
Η διατροφική του αξία
Φαίνεται πως οι παραπάνω αναφορές του κυδωνιού στην αρχαιότητα δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει διαιτητικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος.
Το φρούτο αυτό περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λιθώδη κύτταρα, ενώ οι θερμίδες που αποδίδει στα 100 γραμμάριά του ανέρχονται στις 60.