Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μπορεί ένα μήλο να βελτιώσει την αντοχή σας;


Σύμφωνα με νέες έρευνες, το αντιοξειδωτικό κερσετίνη, που υπάρχει κυρίως στο συγκεκριμένο φρούτο, αλλά και σε αρκετά λαχανικά, έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες ιδιότητες για την προπόνησή μας.

Fitness: Μπορεί ένα μήλο να βελτιώσει την αντοχή σας;
Η κερσετίνη, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, που εντοπίζεται σε πολύ κοινές τροφες, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, οι ντομάτες και η κάππαρη, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας Άρνολντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο φλαβονοειδές έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επιστημονική κοινότητα για τις αντιοξειδωτικές, αλλά και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση της Διατροφής των Αθλητών και του Μεταβολισμού της Άσκησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κερσετίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αντοχή τόσο σε υγιείς ανθρώπους, που ωστόσο δεν γυμνάζονται, όσο και σε επαγγελματίες αθλητές. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγούνταν δύο συμπληρώματα κερσετίνης των 500 mg συνεχώς επί μία εβδομάδα και στη δεύτερη ένα ψευδοφάρμακο. Καθημερινά οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την ολική πνευμονική χωρητικότητα των συμμετεχόντων μετά από λίγα λεπτά ποδηλασίας σε υψηλές ταχύτητες. Μετά το διάστημα αυτό οι ειδικοί έδωσαν στην πρώτη ομάδα το ψευδοφάρμακο και στη δεύτερη τα κανονικά συμπληρώματα. Το συμπέρασμά τους; Όσοι λάμβαναν το πραγματικό συμπλήρωμα παρουσίαζαν αύξηση της αντοχής τους έως και 15%. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μαρκ Ντέιβις και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η κερσετίνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη όχι μόνο για όσους γυμνάζονται συστηματικά, αλλά και για εκείνους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται.