Όσοι προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν αν τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο διαπίστωσαν επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν χωρίς καπνό περισσότερο.
Η προσέγγιση άλλων ερευνών έγινε μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή τους, που απαντήθηκαν από καπνιστές και μη καπνιστές.
Ο Gary Giovino, Πρόεδρος του Τμήματος Υγείας της Κοινότητας και Συμπεριφορών Υγείας, δήλωσε : “Γνωρίζαμε από προηγούμενες εργασίες μας ότι οι άνθρωποι που απείχαν από το κάπνισμα για λιγότερο από έξι μήνες κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από αυτούς που εξακολουθούσαν να καπνίζουν. Αυτό που δεν ξέραμε ήταν κατά πόσον όσοι διέκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή αν οι καπνιστές οι οποίοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα".
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια εθνική τηλεφωνική έρευνα σε 1.000 καπνιστές ηλικίας 25 ετών και άνω. Δεκατέσσερις μήνες μετά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν ένα δεύτερο τηλεφώνημα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κάπνισαν κατά τον προηγούμενο μήνα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research, αποκάλυψε ότι οι καπνιστές που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ήταν τρεις φορές πιθανότερο να μην έχουν καπνίσει για τουλάχιστον 30 ημέρες όταν έλαβαν το δεύτερο τηλεφώνημα από εκείνους που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό ήταν αληθές, ακόμη και αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία των καπνιστών, το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, την εκπαίδευση, το εισόδημα και το κίνητρο να είναι υγιείς.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι καπνιστές που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα ημερησίως, περίμεναν περισσότερο χρόνο για να καπνίσουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και ήταν λιγότερο εξαρτημένοι από τη νικοτίνη.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά επιδεινώσουν τη γεύση του τσιγάρου, και ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.
Είναι επίσης πιθανό τα φρούτα και τα λαχανικά να δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, ώστε να έχουν λιγότερη ανάγκη να καπνίσουν, δεδομένου ότι οι καπνιστές συχνά συγχέουν την πείνα με τη διάθεση να καπνίσουν.
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και να καθορίσουν πώς ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τους καπνιστές να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια.
Πρόσθεσαν ότι θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν και άλλοι διαιτητικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διακοπή του καπνίσματος.
Ο Jeffrey Haibach, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι είναι πιθανό μια βελτιωμένη διατροφή να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο και να προστεθεί στον κατάλογο των μέτρων που βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.