Συστατικά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
- 1 κεσεδάκι μαργαρίνη 250 γρ.
- μισό κεσεδάκι ζάχαρη
- 1,5 κεσεδάκι σιμιγδάλι ψιλό
- μισό κεσεδάκι φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοτριμμένο
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
- 1 κ. γλ. σόδα
- 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
- μισό κ. γλ. κανέλα
- 2 βανίλιες
- 5 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια, που θα χτυπηθούν σε ελαφριά μαρέγκα)
- ξύσμα λεμονιού
- 4 σφιχτά ροδάκινα κομμένα σε μισοφέγγαρα
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο (αν έχετε σπιτική καλύτερα ακόμα) ή ροδάκινο
- Αρχικά να πω ότι το κεσεδάκι της μαργαρίνης θα χρησιμοποιηθεί σαν μεζούρα για τα άλλα υλικά.
- Σε μπολ ανακατεύω το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο ή φιστίνι, τις βανίλιες, κανέλα, μπέικιν.
- Διαλύω σε ένα ποτήρι το κονιάκ ή λικέρ με τη σόδα.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπώ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Ρίχνω σιγά σιγά και τους κρόκους.
- Μετά προσθέτω το μείγμα του σιμιγδαλιού, το γιαούρτι, το διάλυμα με τη σόδα.
- Στη συνέχεια βάζω το ξύσμα και την μαρέγκα και ανακατεύω ελαφρά.
- Όλο αυτό το μείγμα το βάζω σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι πυρέξ. Σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ τοποθετώ τα κομμένα ροδάκινα.
- Πασπαλίζω λίγη ζάχαρη πάνω στα ροδάκινα και ψήνω σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175 βαθμούς για 30΄- 40΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
- Αφήνω το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζω το σιρόπι.
- Βράζω τη ζάχαρη με το νερό και τη μαρμελάδα για 5΄να γίνει σιρόπι ελαφρύ και το ρίχνω προσεχτικά πάνω στο κρύο γλυκό μας.
- Διατηρείται στο ψυγείο.