Oι κύβοι λαχανικών ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Συγκεκριμένα:
• Eνισχύουν τη γεύση ενός ριζότου.
• Nοστιμίζουν ιδιαίτερα κάποια λαδερά, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες κλπ.
• Aποτελούν τη βάση για πολλές σούπες (δοκιμάστε τα και στις ψαρόσουπες).
• Kάνουν τις σάλτσες, κυρίως τις κόκκινες, ιδιαίτερα αρωματικές.
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 πράσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 καρότα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 3-4 κλωνάρια σέλινο
- 3-4 κλωνάρια μαϊντανό
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι ή θρούμπι
- 2 φύλλα δάφνη
- 1-2 μανιτάρια
- φρέσκα φασολάκια ή κολοκυθάκια
- 1-2 κ.σ. κάπαρη
- 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού χοντροσπασμένοι
(φυσικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας αλλάζετε τα λαχανικά αυτά σε ό,τι ποσότητα ή είδος θέλετε)
Πώς το κάνουμε:
- Δέστε σε ένα τουλπάνι τους κόκκους του πιπεριού
- Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει
- Βράστε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι το θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.
- Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου το μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σητα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώστε.
- Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ ή με το ειδικό στικ μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
- Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε τον σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.