Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες το καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Ακόμη περιέχει β-καροτένιο και βιταμίνη C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Καρότο: Το καρότο αποτελεί μία από τις πιο καλές πηγές β-καροτενίου, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του φάρυγγα. Επίσης, ασκεί αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες κι επίσης φαίνεται να δρα ενάντια στη γήρανση του δέρματος.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Επίσης είναι μία πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό.
Ντομάτα: Η ντομάτα, που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο διαιτολόγιό μας είτε ως σαλάτα είτε ως συστατικό του φαγητού, είναι μία εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι μία ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και ασκεί αντικαρκινική δράση.
Παντζάρι: Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Ακόμη, περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών.
Λάχανο: Το λάχανο είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, καλίου, βιταμίνης C, ανθοκυανίνων και άλλων αντιοξειδωτικών. Πλήθος μελετών αναφέρουν ότι το οι ουσίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς και την πρόληψη του καρκίνου.
Ο κατάλογος με τα οφέλη των λαχανικών δε σταματά εδώ. Έτσι λοιπόν τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μικρών και μεγάλων.