Γλυκό του κουταλιού κεράσι
Υλικά για 2 μεσαία βάζα
1 κιλό κεράσια, 1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
1. Πλένετε τα κεράσια και βγάζετε τα κοτσάνια τους. Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια.
2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα κεράσια και τη ζάχαρη και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά. Με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.
3. Συνεχίζετε το βράσιμο για 15' περίπου ανακατεύοντας διαρκώς και έπειτα αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
4. Σκεπάζετε το μείγμα με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνετε έτσι ολόκληρο το βράδυ. Το επόμενο πρωί βράζετε ξανά για 10' προσθέτοντας το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα λίγο πριν σβήσετε το μάτι.
5. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα διατηρείτε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά το άνοιγμα, τα φυλάσσετε στο ψυγείο.
Ταρτάκια με κεράσι
Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη: 250 γραμμ. αλεύρι,100 γραμμ. βούτυρο
1 αυγό, 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση: 500 γραμμ. κεράσια, 40 γραμμ. βούτυρο σε κύβους, 50 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, αφού το έχετε κοσκινίσει, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε ελαφρά.
2. Προσθέτετε το βούτυρο και με τα χέρια σας δημιουργείτε ψίχουλα. Έπειτα τοποθετείτε το αυγό (το έχετε χτυπήσει προηγουμένως με λίγο νερό) και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
3. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
4. Ανοίγετε τη ζύμη και τη μοιράζετε σε ατομικά φορμάκια για τάρτα ελαφρώς βουτυρωμένα.
5. Πλένετε τα κεράσια, τα στεγνώνετε καλά και τοποθετείτε μερικά σε κάθε ταρτάκι. Μοιράζετε και τα κομμάτια βουτύρου, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.
6. Βάζετε τα ταρτάκια σε μεγάλο ταψί και τα ψήνετε για 30' στους 170° C .Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε.
Μπισκότα με κεράσι
Υλικά για ένα μεσαίο ταψί
300 γραμμ. αλεύρι, 150 γραμμ. βούτυρο
80 γραμμ. ζάχαρη, 50 γραμμ. αμύγδαλα κομμένα στη μέση
1 αυγό, 1 βανίλια, 1 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζ. κεράσια γλασέ ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C .
2. Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και τη ζάχαρη. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν αφράτα. Έπειτα προσθέτετε το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι, αφού πρώτα το έχετε κοσκινίσει. Στο τέλος ρίχνετε τα κερασάκια, τα αμύγδαλα και ανακατεύετε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
3. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, πλάθετε μπισκότα και τα τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος.
4. Ψήνετε για 10'-15' ή έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν τα μπισκότα.
Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό αλεύρι με ολικής άλεσης.
Ζελέ κεράσι
Υλικά για 4 άτομα
600 γραμμ. κεράσια, 4 φύλλα ζελατίνης
40 γραμμ. νερό, 80 γραμμ. ζάχαρη
40 γραμμ. χυμό κεράσι
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τα κεράσια και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους.
2. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα αραιό σιρόπι.
4. Αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης, το χυμό και τον πουρέ κερασιού.
5. Ανακατεύετε καλά, τοποθετείτε το ζελέ σε φόρμα και το αφήνετε 4 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά.
ΠΗΓΗ