ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Αναζητούμε καθημερινά τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά μονο για εσας προσφεροντας προϊοντα υψηλής ποιότητας στη σωστη τιμή.
Στα καταστηματα μας θα βρείτε ολα τα ειδη φρούτων και λαχανικών. Εαν επιθυμειτε μια λίστα με τις τρέχουσες τιμές επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας την αποστείλουμε αμέσως.
 

Τα φρουτα και λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφη καθώς ειναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Απο το καθενα μπορούμε να προσλάβουμε διαφορετικά οφελη και θεραπευτικές ιδιότητες. Ανακαλυψτε παρακάτω τα θρεπτικα συστατικά των φρούτων και λαχανικών και  γνωρίστε τα οφέλη τους στην υγεια μας!

ΦΡΟΥΤΑ


GRAPEFRUIT
Η σύνθεση του γρέιπφρουτ είναι πολύ δυναμωτική λόγω των βιταμινών του, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά: μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης – αυτό οφείλεται στις διαλυτές φυτικές ίνες, που αποκαλούνται πηκτίνες, σε περίπτωση που καταναλώνεται και η φλούδα του καρπού.
βιταμίνες – η περιεκτικότητα της βιταμίνης C σε ένα καρπό είναι 90 mg, εκτός αυτού το γρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε B9, και στις ποικιλίες με ροζ και κόκκινη σάρκα σε προβιταμίνη Α, η οποία είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα.

μέταλλα – κάλιο και μαγνησίο είναι πλούσιο σε νερανζίνες, bergamotin και dihidroksibergamotin
αντιοξειδωτικό – λυκοπένιο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης – ευνοεί την καύση λίπους και για αυτό το λόγο είναι προτιμότερος καρπός κατά την διάρκεια της δίαιτας.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
 Το επιστημονικό όνομα της ακτινιδιάς είναι Actinidica chineusis Planchon και κατάγεται από την Κίνα.Στην Ελλάδα ήρθε τον 20ο αιώνα (σχετικά πρόσφατα) αλλά σήμερα έχει μια μεγάλη εξάπλωση και δείχνει τρομερή δυναμική και καλλιέργεια.Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο,φώσφορο,φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Επίσης,διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο , αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.

ΦΡΑΟΥΛΑ

Έχει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Καταναλώνεται συστηματικά από άτομα που εμφανίζουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάθε μορφής καρκίνο και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το πορτοκάλι είναι το κλασικό χειμωνιάτικο φρούτο, από τα πλουσιότερα σε βιταμίνη C, προικισμένο με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και άριστο τονωτικό των φυσικών αμυντικών λειτουργιών του οργανισμού. Είναι επίσης μυοτονωτικό και νευροτονωτικό, βοηθάει τις πεπτικές λειτουργίες και έχει υπακτική δράση. Χρησιμοποιείται κατά την ανάρρρωση, όταν υπάρχει έλλειψη μεταλλικών αλάτων και ανοίγει την όρεξη.

ΜΗΛΟ
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Aποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση. Eπιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει. Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε ειδικές δίαιτες για υπερτασικούς. Θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

ΡΟΔΙ
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φολλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φολλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ¬Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. 


ΜΑΝΓΚΟ
Τα μάγκο συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της όρασης.
Τα μάνγκο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο). Η κατανάλωση ενός μάγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλώτερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο (ένα μάγκο περιέχει 156mg νατρίου), συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον τα μάγκο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που έχει καταπρα’υ’ντική δράση για το στομάχι και περιορίζει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και σπαστικής κολίτιδας.
ΒΑΝΙΛΙΑ
Διαθέτει αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση, ενώ παράλληλα έχει και καθαρτικές ιδιότητες. Τόσο το φρέσκο, η λεγόμενη βανίλια, όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

ΜΠΑΝΑΝΑ
Η μπανάνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες και της υψηλής θερμιδικής της αξίας (90-130 kcal) σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα αποφεύγεται από τους καταναλωτές, ειδικά σε περιόδους δίαιτας. Ωστόσο, η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος.
ΑΧΛΑΔΙ
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι για την προστασία των εν λόγω οργανισμό το οξυγόνο από τα κύτταρα που σχετίζονται με τις ζημίες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.Η παρουσία των ινών σε αχλάδια δυσκοιλιότητα συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και διασφαλίζει την κανονικότητα των εντέρου κυκλοφορία.Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αχλαδιών που βοηθούν στην προστασία έναντι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

ΑΝΑΝΑΣ
Η γλυκια και οξινη γευση του προσθέτει κατι ιδιαίτερο τοσο σε γλύκες οσο και σε αλμυρές συνταγές. Ο ανανας ειναι πλούσιος σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και έχει περίπου 46 θερμιδες ανα 100 γραμμάρια. Περιέχει bromelain, ενα ενζυμο που βοηθάει την πέψη, ενω παράλληλα διαλύει τις πρωτείνες, γι'αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακωσει το κρέας.


ΛΑΧΑΝΙΚΑ



ΝΤΟΜΑΤΑ
Περιέχει βιταμίνη C και μεγάλες ποσότητες κιτρικών και οξαλικών οξέων βιταμίνη Ε, βιταμίνες από την ομάδα της Β, για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, χρώμιο, το οποίο ενδιαφέρει κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές αξιοποίησης του σακχάρου, σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, κάλιο, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες ,σίδηρο, χαλκό , μαγγάνιο, κάθως επισης λυκοπένη. Το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι οι τομάτες μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εντέρου στο μισό εάν καταναλώνονται καθημερινά. Μια τομάτα έχει 26 θερμίδες, 0 λίπος και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Καταναλώνετε φέτες τομάτας με ελαιόλαδο, διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν τρώγεται με λίπος. 

ΠΑΤΑΤΑ

Οι πατάτες αποτελούν σημαντική πηγή καλίου.Οι πατάτες είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης C – μία μέτρια βραστή πατάτα (180 γρ.) περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/8 της ημερήσιας απαίτησης για έναν ενήλικα.Οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.


 ΠΑΝΤΖΑΡΙ
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο, σίδηρο, ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μεταλλικά άλατα και βιταμίνη Β. Το παντζάρι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, συγκεκριμένα συμβάλλει στην καταπολέμηση της γρίπης, της βρογχίτιδας και της αναιμίας. Επίσης βοηθάει και στην ανάρρωση από γαστρορραγία, ενώ ο χυμός του είναι ευεργετικός για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης, και καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή. 
ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Οι πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β 6 (πυριδοξίνης). Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμίνης Κ, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγγανίου. Περιέχουν, επίσης, β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή. Η σύστασή τους διαφοροποιείται κάπως ανάλογα με το χρώμα της πιπεριάς.
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Φυτό της λεκάνης της Μεσογείου. Χρησιμοποιήθηκε πρώτα για τις ιαματικές του ιδιότητες προτού χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο. Η θρεπτική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, διότι η χρήση του εντοπίζεται κυρίως στη διακόσμηση των πιάτων. Πέρα από τα φύλλα του, καταναλώνονται και οι ρίζες του.Αποτελεί εξαιρετική πηγή των βιταμινών Κ, C, Α και φυλλικού οξέος, αλλά και καλή πηγή πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Περιέχει, επίσης, υψηλές ποσότητες των καροτενοειδών β-καροτένιο, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
ΛΟΛΑ
Η σγουρή, κοκκινωπή σαλάτα δρα ως «ασπίδα» ενάντια στη δημιουργία ελευθέρων ριζών, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο. 

Μελέτη που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης το 1999, έδειξε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει 100 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ένα μαρούλι. Ακόμη, έχει αρκετά υψηλά επίπεδα ενός φυσικού αντιισταμινικού, της κερσετίνης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από άσθμα και αλλεργίες. 
ΚΑΡΟΤΑ
Θεωρούνται πολύτιμα για την όραση, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στη σύνθεση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό, ενώ θεωρούνται ευεργετικά για αυτούς που πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά, καθώς διαθέτουν διουρητικές ιδιότητες. Παράλληλα φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην καλή λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και του στομαχιού, ενώ ο πολτός τους χρησιμοποιείται συχνά για να καταπραΰνει τη φαγούρα και τις άφθες αλλά και για την επούλωση πληγών, ελκών και εγκαυμάτων. Όσο για το χυμό του καρότου, είναι μια συνήθεια που μάλλον πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε, μια και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινική δράση. 

ΣΕΛΕΡΙ
Το σέλερι είναι γνωστό από παλιά, καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα εδώ και χρόνια, για να δίνουν γεύση στα φαγητά. Επίσης το σέλερι προστίθεται συχνά σε κοκτέιλς, αλλά και σε σάντουιτς, σούπες και σαλάτες.Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ. Σας παρουσιάζουμε το σέλερι, ένα φυσικό φάρμακο! 
ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Στην αρχαία Μεσοποταμία μάλιστα, θεωρούνταν ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, γεμάτο πολυάριθμους 
αντικαρκινικούς παράγοντες. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, έχει αποδειχθεί ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου. Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας πανίσχυρης αντιοξειδωτικής ουσίας (περιέχεται μόνο στο φρέσκο, στο κίτρινο και στο κόκκινο κρεμμύδι, όχι στα λευκά κρεμμύδια). Η δράση της συνδέεται ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου. Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη (συνιστώμενη δόση: μισό ωμό κρεμμύδι ημερησίως), αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων, καταπολεμά το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, το σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση και τις μολύνσεις. Διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση καθώς και ποικίλες αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κερκετίνη διαθέτει επίσης καταπραϋντική .




Κόκκινο χρώμα: Αντικαρκινικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού
Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο που θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αλλά και εντέρου.
Φράουλες, μήλα: Περιέχουν ανθοκυανίνες που και αυτές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φράουλες και τα μήλα με τις πλούσιες φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα ενώ ακόμη τα κόκκινα αυτά φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο στημείωση της χοληστερίνης.
Παντζάρια: Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κόκκινες πιπεριές: Πλούσιες σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο χρώμα: Ενέργεια και μείωση χοληστερίνης
Μαρούλι: Πλούσιο σε β-καροτένιο, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
Ακτινίδιο: Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο ακόμη σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Ακόμη η βιταμίνη C αυξάνει την απόδοση του οργανισμού
Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνη C.
Σπανάκι, Μπρόκολο: Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και β-καροτένιο
Αρακάς: Πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ο αρακάς είναι ιδανικός για να μας προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό.
Αβοκάντο: περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Πορτοκαλί χρώμα: Υγιές δέρμα και απώλεια κιλών
Καρότα: Πλούσιο σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Τα καρότα βοηθούν στην προστασία από καρκίνο αλλά ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της πίεση, αλλά και στο αδυνάτισμα.
Ροδάκινο, βερίκοκο: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C αλλά και φυτικές ίνες.
Πορτοκάλι: Πλούσια πηγή βιταμίνης C , φυλλικού οξέως και φυτικών ινών

Άσπρο χρώμα: Κατά των καρδιακών παθήσεων και συμβολή στην παραγωγή ενέργειας
Πατάτα: Περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, φυτικές ίνες, αλλά και υδατάνθρακες
Κουνουπίδι: Έχει αντικαρκινική δράση
Λάχανο: Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε
Σκόρδο, κρεμμύδι: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από παθήσεις της καρδιά αλλά έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Μπλε χρώμα: Ρύθμιση της πίεσης
Βατόμουρα: Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, σιδήρου και μαγνησίου.
Μελιτζάνα: Περιέχει κάλιο που βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.
Σταφύλια: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και πολλές αντικαρκινικές ουσίες
Δαμάσκηνα αποξηραμένα: Κρατούν την πίεση σε καλά επίπεδα και είναι πηγή φυτικών ινών, κάλιου και μαγνησίου.

Κίτρινο χρώμα: Καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καταπολέμηση λοιμώξεων
Ανανάς, λεμόνι, γκρέιπφρουτ: Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Μπανάνα: Περιέχει μεγάλες ποσότητες από κάλιο που βοηθάει στην αντιμετώπιση της ζέστης,  αλλά και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης. Είναι πλούσια ακόμη σε φυτικές ίνες.

Καφέ χρώμα: Αποτοξίνωση και ενέργεια
Μανιτάρι: Περιέχει ριβοφλαβίνη (Βιατμίνη Β2) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3), φυτικές ίνες αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες.