Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

7 Eκπληκτικές ιδιότητες που έχουν τα κεράσια

Πέρα από το γεγονός ότι έχουν ευχάριστη γεύση και ελάχιστες θερμίδες (1 κεράσι έχει 4 θερμίδες) που τα κάνουν συμμάχους στο αδυνάτισμα, υπάρχουν και αρκετοί επιπλέον λόγοι για να εντάξετε τα κεράσια στην καθημερινή σας διατροφή. 

Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία με αντικαρκινικές ιδιότητες που προλαμβάνουν και τη γήρανση, ενώ περιέχουν πολλές βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλαγια τον οργανισμό. 

1. 
Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

2. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Τα μαύρα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη και μελατονίνη, δηλ. ορμόνες που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ ρυθμίζουν άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

3. Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Τα κεράσια είναι ιδανική τροφή για αθλητές. Συμβάλλουν στην υπεροξείδωση των λιπιδίων και έχουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στην αποθεραπεία των μυών.

4. Δρουν αποτοξινωτικά,για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά αλλά και χωνευτικά. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.

5. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων, που οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας, δηλαδή το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

6.
 Σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, και στην πρόληψη τουσακχαρώδη διαβήτη.

7. Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές, χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο όσα θέλετε να καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα, τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο. Προτού τα καταναλώσετε, πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο, ζεστό νερό.


ΠΗΓΗ