Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ροδακινόπιτα


Συστατικά 
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
  • 1 κεσεδάκι μαργαρίνη 250 γρ.
  • μισό κεσεδάκι ζάχαρη
  • 1,5 κεσεδάκι σιμιγδάλι ψιλό
  • μισό κεσεδάκι φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοτριμμένο
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
  • μισό κ. γλ. κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • 5 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια, που θα χτυπηθούν σε ελαφριά μαρέγκα)
  • ξύσμα λεμονιού
  • 4 σφιχτά ροδάκινα κομμένα σε μισοφέγγαρα
Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο (αν έχετε σπιτική καλύτερα ακόμα) ή ροδάκινο
Οδηγίες

  1. Αρχικά να πω ότι το κεσεδάκι της μαργαρίνης θα χρησιμοποιηθεί σαν μεζούρα για τα άλλα υλικά.
  2. Σε μπολ ανακατεύω το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο ή φιστίνι, τις βανίλιες, κανέλα, μπέικιν. 
  3. Διαλύω σε ένα ποτήρι το κονιάκ ή λικέρ με τη σόδα.
  4. Στο μπολ του μίξερ χτυπώ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Ρίχνω σιγά σιγά και τους κρόκους.
  5. Μετά προσθέτω το μείγμα του σιμιγδαλιού, το γιαούρτι, το διάλυμα με τη σόδα.
  6. Στη συνέχεια βάζω το ξύσμα και την μαρέγκα και ανακατεύω ελαφρά.
  7. Όλο αυτό το μείγμα το βάζω σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι πυρέξ. Σε όλη την  επιφάνεια του πυρέξ τοποθετώ τα κομμένα ροδάκινα.
  8. Πασπαλίζω λίγη ζάχαρη πάνω στα ροδάκινα και ψήνω σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175 βαθμούς για 30΄- 40΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
  9. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζω το σιρόπι.
  10. Βράζω τη ζάχαρη με το νερό και τη μαρμελάδα για 5΄να γίνει σιρόπι ελαφρύ και το ρίχνω προσεχτικά πάνω στο κρύο γλυκό μας. 
  11. Διατηρείται στο ψυγείο.


ΠΗΓΗ