Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΣΠΙΤΙΚΟΙ ΚΥΒΟΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ!!



Oι κύβοι λαχανικών ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Συγκεκριμένα: 
• Eνισχύουν τη γεύση ενός ριζότου.
• Nοστιμίζουν ιδιαίτερα κάποια λαδερά, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες κλπ.
• Aποτελούν τη βάση για πολλές σούπες (δοκιμάστε τα και στις ψαρόσουπες).
• Kάνουν τις σάλτσες, κυρίως τις κόκκινες, ιδιαίτερα αρωματικές.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 πράσα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 3-4 κλωνάρια μαϊντανό
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι ή θρούμπι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1-2 μανιτάρια
  • φρέσκα φασολάκια ή κολοκυθάκια
  • 1-2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού χοντροσπασμένοι
(φυσικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας αλλάζετε τα λαχανικά αυτά σε ό,τι ποσότητα ή είδος θέλετε)

Πώς το κάνουμε:

  1. Δέστε σε ένα τουλπάνι τους κόκκους του πιπεριού
  2. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει
  3. Βράστε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι το θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.
  4. Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου το μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σητα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώστε.
  5. Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ ή με το ειδικό στικ μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
  6. Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε τον σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.