Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Μύρισε ο τόπος “φράουλα”! Πάρτε τις κουτάλες και φτιάξτε σπιτική μαρμελάδα!

Μύρισε ο τόπος “φράουλα”! Πάρτε τις κουτάλες και φτιάξτε σπιτική μαρμελάδα!

 
Η φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή. Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και είναι αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα


Τι γνωρίζουμε για τη φράουλα;
Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια και τα περιθώριά τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνειά της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργειά της είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους αρχάριους.
Οι ιδιότητες της φράουλας
Η φράουλα θεωρείται ότι περιέχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες και τα συστατικά των βιταμινών A και C. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στη μείωση των παρακάτω προβλημάτων υγείας:
  • Αναιμία και υπέρταση
  • Ρευματισμοί και χολή.
  • Κίνδυνος οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και αρθρίτιδας.
Μάλιστα, η φράουλα ισορροπεί τα υγρά του σώματος και της αρτηριακής πίεσης και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα.
Επιπρόσθετα, περιέχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ακόμα συμβάλλει άμεσα στην τόνωση της επιδερμίδας και συνάμα είναι γνωστό ότι σε δίαιτες η φράουλα είναι από τα πρώτα φρούτα που προτείνονται λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας.
Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνουμε φράουλες. Για παράδειγμα, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο και θυρεοειδή.
Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα
Μύρισε ο τόπος Παρ’ όλα αυτά, ήρθε η άνοιξη και τα αρώματα ευωδιάζουν από τους καρπούς των φρούτων που μας θυμίζουν οικείες σπιτικές μυρωδιές από τις συνταγές της μαμάς. Όπως τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες που έφτιαχνε με τα φρούτα του καλοκαιριού. Ήρθε η κατάλληλη εποχή, λοιπόν, να αναπολήσουμε τη μαρμελάδα φράουλα της μαμάς και να τη φτιάξουμε και εμείς με τα ακόλουθα απλά βήματα.
Υλικά συνταγής
  • 1 κιλό φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
  • Αρχικά, καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες.
  • Τις τοποθετούμε σε σειρές μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε να μείνουν για μερικές ώρες.
  • Στη συνέχεια, τις βράζουμε για 15 λεπτά και τις ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
  • Έπειτα, βράζουμε τις φράουλες μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  • Αφήνουμε τη μαρμελάδα να μείνει για 24 ώρες και την τοποθετούμε σε μικρά βαζάκια.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές κονιάκ και τις διατηρούμε σε δροσερό μέρος μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.


ΠΗΓΗ