Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Το μάνγκο προστατεύει τους διαβητικούς

Το μάνγκο έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος στα παχύσαρκα άτομα και συμβάλει στον περιορισμό της φλεγμονής, ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές.
Ο Edralin Lucas, αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Oklahoma State University, εξέτασε τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης μάνγκο σε παχύσαρκα άτομα - με δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο.
Έντεκα άνδρες και εννέα γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη, τα οποία λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα με 10 γραμμάρια αποξηραμένα μάνγκο -το ισοδύναμο περίπου 100 γραμμαρίων φρέσκου μάνγκο- για 12 εβδομάδες.
Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατά την ολοκλήρωση της μελέτης ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αρχική τιμή, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος των δύο φύλων, και ο ΔΜΣ αυξήθηκε σημαντικά στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μία μόνο μελέτη και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μάνγκο στην ανθρώπινη υγεία.
Όπως δήλωσε ο Lucas, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν αυτά που οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μια πρόσφατη μελέτη τους σε ποντίκια, ότι τα μάνγκο βελτίωσαν τη γλυκόζη στο αίμα των ποντικιών που τρέφονταν μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή.
"Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο επιδρά το μάνγκο δικαιολογεί την περαιτέρω διερεύνηση, ξέρουμε ότι το μάνγκο περιέχει ένα σύνθετο μίγμα πολυφαινολικών ενώσεων. Η έρευνα έχει δείξει ότι διάφορα άλλα φυτά - σόγια, πράσινο τσάι και σπόροi σταφυλιού - και οι πολυφαινολικές ενώσεις τους έχουν θετική επίδραση στο λιπώδη ιστό".
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας στη Βοστώνη.