Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αντιοξειδωτικά : Προστατεύουν τελικά από την άνοια;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και η πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές διατροφή, προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μια νέα μελέτη, όμως, δεν συμφωνεί.
Η 14ετή μελέτη σε περισσότερους από 5.000 ηλικιωμένους έδειξε ότι το ποσοστό των αντιοξειδωτικών που λαμβάνει κάποιος μέσω της διατροφή του δεν έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στην πρόληψη κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου και της άνοιας.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, διότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Devore, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απελευθερώνονται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι φράουλες, τα ρόδια, οι ντομάτες και το κατσαρό λάχανο. Ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή.
Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα (και όσα ανήκουν στην κατηγορία berries) μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην έκπτωση της μνήμης, και ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλές ντομάτες - που περιέχουν το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο - έχουν πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 5395 άτομα ηλικίας άνω των 55, που δεν είχαν σημάδια άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης, που περιείχαν 170 τροφές, για να ορίσουν πόσο συχνά κατανάλωναν αντιοξειδωτικά κατά το προηγούμενο έτος.
Μετά από 14 χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600 περιπτώσεις, άνοιας και άλλες τόσες εγκεφαλικών επεισοδίων.
Βάσει της ποσότητας των αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, από το χαμηλότερο στο υψηλότερο επίπεδο, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περιελάμβαναν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή τους δεν είχαν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια σε σχέση με τις πιθανότητες των συμμετεχόντων με τα χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Περίπου το 90% των διαφορών στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών αποδόθηκαν στην ποσότητα του καφέ και τσαγιού που έπιναν οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ενδεχομένως τα ατομικά αντιοξειδωτικά, ή τα κυριότερα τρόφιμα που συμβάλλουν σ’ αυτά - και όχι το συνολικό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στη διατροφή - να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου που βρέθηκε σε προηγούμενες μελέτες», κατέληξε η Devore.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε 20 Φλεβάρη στο περιοδικό Neurology.
Μια μελέτη του Μαρτίου 2012 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Neurology, που εξέτασε ασθενείς με άνοια που πήραν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα βρήκε ότι τα χάπια δεν παρείχαν αποτελεσματική προστασία τον εγκέφαλο από το Alzheimer.