Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Τα ακτινίδια κάνουν το δέρμα να λάμπει

Είναι δυνατόν να λάμπετε από υγεία; Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας υποστηρίζουν ακριβώς αυτή την άποψη.
Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως - μεταξύ των οποίων καρότα, λάχανα και ακτινίδια - μετά από λίγες εβδομάδες δίνει στο δέρμα μια «υγιή» λάμψη που μοιάζει με μαύρισμα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του St Andrews ανέλυσαν την επίπτωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην αντίληψή μας για το χρώμα του δέρματος.
Λήφθηκαν φωτογραφίες ανδρών και γυναικών για να αναλυθεί ο τόνος του δέρματός τους πριν και μετά την περίοδο της δοκιμής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδήγησε στην εμβάθυνση του φυσικού κόκκινου και κίτρινου χρώματος του δέρματος.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η κατανάλωση 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για μια περίοδο έξι εβδομάδων ήταν αρκετή για να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο υγιείς, ενώ 3,3 μερίδες έκαναν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.
Σε ένα δεύτερο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να “κρίνουν” τις εικόνες για να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικά ήταν τα πρόσωπα. Εκείνα με την «υγιή λάμψη» κρίθηκαν πιο επιθυμητά.
Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται να πείσουν τους ανθρώπους να τρώνε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να προωθήσουν την ιδέα ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι μόνο υγιεινά, αλλά και σας κάνουν πιο ελκυστικούς.
«Η διαφήμιση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας θα μπορούσε να είναι πειστική στην ενθάρρυνση των ατόμων να αποφεύγουν τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπέρ της βελτίωσης της διατροφής, η οποία αποδείξαμε ότι είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της εμφάνισης», δήλωσε ο Δρ Ross Whitehead, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης .
Πρόσθεσε ότι η ομάδα του βρήκε ότι το χρώμα του δέρματος που οφείλεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει την εμφάνιση σε μεγαλύτερο βαθμό από το μαύρισμα.
Τα καροτενοειδή - οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα χρώματα ορισμένων τροφίμων, μεταξύ των οποίων είναι τα καρότα και οι γλυκοπατάτες - θεωρούνται υπεύθυνα γι’ αυτή την επίδραση. Τα καροτενοειδή βρίσκονται επίσης σε όλα τα στρώματα του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδή, αλλά το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο είναι μεταξύ αυτών που έχουν μελετηθεί περισσότερο και συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τα καροτινοειδή στον αμφιβληστροειδή, για παράδειγμα, προστατεύουν τα μάτια.